Tips onderhoud schutting

4 tips voor het onderhoud van uw schutting

Een schutting staat altijd buiten en wordt blootgesteld aan diverse weersomstandigheden. Van regen en storm tot een felle zon, uw schutting moet dit allemaal doorstaan. Gelukkig kunnen de meeste schuttingen hier goed tegen en is er niet veel onderhoud nodig. Toch is het verstandig om uw schutting af en toe te onderhouden. Zo blijft uw schutting langer mooi én kunt u de levensduur van uw schutting verlengen.

1. Ontdek het materiaal van uw schutting

Hoe u uw schutting het beste kunt onderhouden, hangt af van het materiaal van uw schutting. Om te beginnen moet u weten van welk materiaal uw schutting gemaakt is. Zo moet hardhout meestal eens per jaar behandeld worden met olie en kunt u sommige andere houtsoorten beter eens in de drie tot vijf jaar behandelen met beits. Daarnaast is het van belang of uw schutting al behandeld is, of dat u een schutting met onbehandeld hout hebt geplaatst. In dit laatste geval is veel eerder onderhoud vereist en is het zelfs aan te raden om uw schutting direct te behandelen om het hout te beschermen. Een composietschutting is de meest onderhoudsvrije keuze. Bij deze schutting is enkel water en eventueel wat schoonmaakmiddel voldoende om uw schutting mooi te houden. Heeft u vragen over het materiaal en onderhoud van uw schutting? Vraag ons gerust om advies.

2. Regelmatige controle van uw schutting

De meeste mensen kiezen een houten schutting. Hout is een natuurproduct en kan daarom altijd reageren op weersomstandigheden of insecten. Het is dan ook verstandig om uw schutting regelmatig te controleren. Ziet u bijvoorbeeld een groene aanslag op het hout of begint het hout te rotten? Vooral wanneer u een schutting met houten palen heeft en het hout in aanraking komt met vochtige grond is dit een belangrijk aandachtspunt. Wanneer uw schuttingschermen zijn geplaatst tussen betonpalen en het hout de grond niet raakt, is uw schutting beter bestand tegen vochtproblemen en loopt u minder snel tegen problemen aan.

3. Maak uw schutting elk kwartaal schoon

Voor een langere levensduur is het aan te raden uw schutting ieder kwartaal te reinigen. Het is echter wel belangrijk dat u weet hoe u dit moet aanpakken. Gebruik namelijk nóóit een hogedrukspuit om uw schutting te reinigen. Hierdoor beschadigt het hout, waardoor in de toekomst vuil nóg makkelijker aan de schutting hecht. Een gewone tuinslang is wel geschikt om uw schutting te reinigen. Plekken waar vuil te zien is kunt u voorzichtig met water en een borstel schoonmaken. Veranderingen zoals het uitvloeien van hars, scheuren, vergrijzing en schimmelvlekken zijn eigenschappen die horen bij hout. Lees hier meer over houteigenschappen en wat u bij deze veranderingen in het hout kunt doen.

4. Controleer scharnieren en schroeven

Bij het plaatsen van schuttingen maken wij meestal gebruik van roestvrij stalen (RVS) schroeven en scharnieren. Daarmee voorkomen we dat het hang- en sluitwerk op den duur gaat roesten, wat vervolgens het hout kan aantasten. Als schroeven beginnen te roesten, kunt u ze het beste zo snel mogelijk vervangen met RVS schroeven.

Tot slot

Hout is een natuurproduct en veranderingen zijn onvermijdelijk. Iedere houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen. Bij Henzen Tuinhout informeren we u graag over de eigenschappen die kenmerkend zijn voor uw schutting.

Heeft u vragen over het onderhoud van uw schutting? Wij denken graag met u mee. Neem gerust contact met ons op om uw vragen met ons te bespreken.