Wat is geïmpregneerd hout?

Er zijn ontzettend veel houtsoorten. Elke houtsoort heeft zijn eigen materiaaleigenschappen, wat het hout meer of minder geschikt maakt om als tuinhout te gebruiken. Door het hout te behandelen, kan het echter beschermd worden tegen de buitenomstandigheden. Behandeld hout is beter beschermd tegen vocht, rotten en schimmel. Eén manier om hout te beschermen is door het hout te impregneren. We vertellen u in dit artikel meer over geïmpregneerd hout.

Hoe wordt hout geïmpregneerd?

Kortgezegd is geïmpregneerd hout een andere benaming voor behandeld hout. Behandeld hout is beter beschermd en gaat daardoor langer mee. Hout impregneren kan op twee verschillende manieren. De eerste manier is door het hout enkele tientallen minuten in een groot bad te dompelen. Hierdoor kan het hout het impregneermiddel opnemen. Een tweede manier is impregneren onder hoge druk. Bij deze werkwijze wordt het hout onder druk en vacuüm behandeld met het impregneermiddel. Door de hoge druk wordt het impregneermiddel in het hout geperst. Kwalitatief is dit de beste methode, omdat het middel zo dieper in het hout terecht komt dan bij onderdompelen.

Hoe kunt u geïmpregneerd hout herkennen?

U kunt geïmpregneerd hout herkennen doordat het er anders uitziet dan onbehandeld hout. Geïmpregneerd hout heeft een typische groenkleurige gloed. Dit komt door de combinatie van koper en chemicaliën in het behandelmiddel. Na verloop van tijd zal het hout lichtgrijs kleuren. De exacte kleur is ook afhankelijk van de houtsoort die gebruikt is. Zo is er na het impregneren van grenenhout meer kleurverschil dan bij vurenhout.

Voordelen geïmpregneerd hout

Het impregneren van hout heeft verschillende voordelen. We noemen hieronder de drie belangrijkste voordelen.

Bescherming van hout

De eerste en meest belangrijke reden om hout te impregneren, is de bescherming waardoor het hout langer meegaat. Het hout is na behandeling beter beschermd tegen vocht, rotten en schimmels. Geïmpregneerd hout is dus een duurzamere keuze dan het gebruiken van onbehandeld hout. Hoe lang de gemiddelde levensduur is, hangt sterk af van de houtsoort die gebruikt wordt.

Behandeling van geïmpregneerd hout niet nodig

Geïmpregneerd hout is duurder dan onbehandeld hout, maar heeft als voordeel dat het al volledig behandeld is, zonder dat er stukken zijn overgeslagen. Dat betekent dat u het in principe niet nogmaals zelf hoeft te behandelen. Om het hout een extra bescherming te geven, kunt u uw tuinhout wel behandelen met beits. Als u het hout zaagt, is het ook verstandig om het gezaagde deel daarna bij te werken met impregneer.

Te schilderen in gewenste kleur

Zoals eerder genoemd heeft geïmpregneerd hout een groene gloed. Het kan zijn dat u graag wilt profiteren van de voordelen van behandeld hout, maar dat u de groene gloed niet mooi vindt. In dat geval kunt u de schutting schilderen in de gewenste kleur. Laat u goed informeren voordat u verf of beits koopt, het is namelijk belangrijk dat het hout kan blijven ademen. De verf mag het hout niet volledig afsluiten, in dat geval kan de verf namelijk gaan bladderen. Vraag ons gerust om advies!

Geïmpregneerd hout bestellen

Bij Henzen Tuinhout kunt u geïmpregneerd hout bestellen. Wij verkopen geïmpregneerd hout van diverse houtsoorten, zoals grenen, vuren of douglas. U kunt bij ons terecht voor geïmpregneerde schuttingschermen, tuindeuren, palen, planken en meer materiaalsoorten. Bekijk onze webshop of neem gerust contact met ons op voor alle mogelijkheden!