horizontale schutting met tuindeur

Horizontale of verticale schutting?

Wilt u een nieuwe schutting? Dan staat u voor een aantal keuzes. Van kleuren tot vormen en van materialen tot afmetingen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook heeft u de keuze uit de oriëntatie van de schutting. Want gaat u voor een horizontale schutting, of kiest u liever voor een verticale schutting? In dit artikel nemen we u graag mee in de vele mogelijkheden!

Horizontale schuttingen

Heeft u al inspiratie opgedaan via Pinterest? Dan hebt u ongetwijfeld gezien dat horizontale schuttingen op dit moment erg populair zijn. En dat is niet voor niets! Horizontale schuttingen zien er eigentijds uit en zorgen voor interessante lijnen in uw tuin. Moderne horizontale schuttingen passen uitstekend bij woningen met strakke, geometrische zichtlijnen. Een horizontale schutting trekt uw blik naar achteren, wat uw tuin een ruim en wijds gevoel geeft.

Verticale schuttingen

Verticale schuttingen zijn iets traditioneler dan horizontale schuttingen en passen eigenlijk in iedere tuin. U hebt een ruime keuze uit verticale schuttingen. Zo zijn verticale schuttingen verkrijgbaar in veel materiaalsoorten, zoals douglas, grenen, hardhout, red class wood of vuren.   

Voor- en nadelen van horizontale en verticale schuttingen

Over het algemeen is het vooral een kwestie van smaak of u kiest voor een horizontale of verticale schutting. Wel zijn er een aantal zaken die u mee kunt nemen in de overweging…

Klimmen op de schutting

Over het algemeen is het makkelijker om over een horizontale schutting te klimmen. Dit kan een aandachtspunt zijn met kleine kinderen. Toch zijn ook daar oplossingen voor: we hebben in ons assortiment namelijk ook horizontale schuttingen die niet te beklimmen zijn, zoals ons Rhombus scherm Makkum en het DHZ tuinscherm Helsinki.

Klimmen op horizontale schutting

Bloembakken ophangen

U kunt natuurlijk op zowel horizontale schuttingen als verticale schuttingen bloembakken ophangen, maar dat gaat nét wat makkelijker op een horizontale schutting.

Combinatie met tuindeuren

Over het algemeen hebben tuindeuren verticale planken. Wilt u dus dat uw schutting en tuindeur op elkaar aansluiten? Dan kan het een overweging zijn om te kiezen voor een verticale schutting. In ons assortiment hebben we wel een Vuren tuindeur met horizontale planken: de Tuindeur Petten.

horizontale schutting met tuindeur

Afdeklat nodig

Kiest u voor een verticale schutting? Dan raden we aan om een afdeklat boven uw tuinscherm te monteren. Hiermee beschermt u het hout. Bij een horizontale schutting is dit in principe niet nodig, omdat het hout aan de bovenzijde dan niet gezaagd is.

Doorkijk van de schutting

Een laatste punt ter overweging is de doorkijk van de schutting. Bij een verticale schutting heeft u een doorkijkhoek van links naar rechts. Bij een horizontale schutting is dat van boven naar beneden. Hierdoor heeft een horizontale schutting optisch minder doorkijk. Uiteraard betekent dit niet dat een verticale schutting altijd een doorkijk heeft. U kunt bij ons namelijk terecht voor schuttingen met een gemiddelde doorkijk, zoals ons tuinscherm Vasse, en schuttingen zonder doorkijk, zoals tuinscherm Agadir.

Meer weten? Wij helpen u graag!

Naast de oriëntatie van de schuttingen, heeft u natuurlijk ook nog de keuze uit tal van specificaties. Gaat u bijvoorbeeld voor een douglas schutting of kiest u liever voor een hardhouten schutting? En gaat u voor een hout-houtsysteem of een beton-houtsysteem? In onze showtuin in De Klomp kunt u de verschillende opties rustig bekijken. U bent van harte welkom!