Composiet schuttingen – De voordelen en nadelen op een rij

Composiet schuttingen worden steeds populairder. Waar vroeger vaak als eerste aan een houten schutting werd gedacht, overwegen tegenwoordig steeds meer mensen een composiet schutting. Door de toenemende interesse stijgt ook de variatie in het aanbod. De vele mogelijkheden van composiet maken het interessant om deze materiaalsoort mee te nemen in uw overwegingen voor een nieuwe schutting. Om u te helpen bij uw keuze zetten we de voor- en nadelen van composiet voor u op een rij.

Wat is composiet?

Composiet is een samengesteld materiaal, wat bestaat uit kunststof in combinatie met houtvezels. Door kunststof toe te voegen aan de houtvezels is het materiaal heel stevig en duurzaam. Composiet is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen, waaronder een houtlook, waardoor het samengestelde materiaal tóch een natuurlijke uitstraling kan hebben. Composietschermen worden vaak tussen aluminium palen gemonteerd. Aluminium is een relatief licht metaal, wat qua eigenschappen erg vergelijkbaar is met composiet. Om u een beter beeld te geven van composiet, bespreken we hieronder de voor- en nadelen van deze materiaalsoort.

Voordelen

 • Weinig onderhoud

Eén van de voordelen van composiet is dat er vrijwel geen onderhoud nodig is. Waar een houten schutting om regelmatig onderhoud vraagt, bijvoorbeeld door het scherm te verven of beitsen, is bij composiet hooguit af en toe een doekje met water nodig om wat vlekken of zand weg te poetsen.

 • Lange levensduur

Composiet gaat veel langer mee dan een houten schutting. Dit komt omdat het materiaal goed bestand is tegen insecten, vochtige grond en weersinvloeden.

 • Milieuvriendelijk

Composiet wordt gemaakt van gerecycled materiaal en is daarom een milieuvriendelijke keuze. Omdat er bestaand materiaal wordt gebruikt, hoeven er geen bomen gekapt te worden.

 • Veel keuze

Tegenwoordig is composiet verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Zo heeft u keuze uit verschillende kleuren en bedrukking. Vooral de uitvoeringen met een houtlook zijn populair. Veel mensen willen graag de natuurlijke uitstraling van hout, maar wel met de voordelige eigenschappen van composiet.

 • Kleurbehoud

Composiet beschikt over een UV-filter, waardoor het goed beschermd is tegen fel zonlicht. Door de houtvezels in het materiaal kunnen er wel lichte kleurverschillen ontstaan, maar dit kleurverschil is minimaal. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat uw schutting binnen enkele jaren vergrijst.

 • Onzichtbare montage

Het is mogelijk om composietschuttingen onzichtbaar te monteren. Dat wil zeggen dat er geen schroeven of ander bevestigingsmateriaal zichtbaar is. Dit geeft uw schutting een mooie strakke uitstraling.

Nadelen

 • Duur in aanschaf

Over het algemeen zijn composietschuttingen duurder dan houten schuttingen. Hoewel de schuttingen dus duur zijn in aanschaf, staat daar tegenover dat ze wel veel langer meegaan dan houten schuttingen.

 • Geen echt hout

Hoewel er tegenwoordig composiet wordt gemaakt met een houtlook, blijft het zichtbaar dat het geen echt hout is, zeker van dichtbij. Ook andere natuurlijke houteigenschappen, zoals de geur, zijn bij composiet niet aanwezig.

 • Warm bij volle zon

Als de zon fel schijnt, kan composiet erg warm worden, zeker wanneer u voor een donkere kleur schutting heeft gekozen.

 • Bewerkbaarheid

In principe is composiet prima te verwerken en te plaatsen, maar het is minder makkelijk bewerkbaar dan hout. Bij specifieke en bijzondere vormen kan het dus wat lastiger zijn om het gewenste resultaat te realiseren.

 • Krasgevoelig

Composiet is gevoeliger voor krassen dan de meeste houtsoorten. Bij het vervoer en de montage kunnen er daarom makkelijk krassen op uw schutting ontstaan. Het is daarnaast belangrijk om voorzichtig te zijn met scherpe voorwerpen in de buurt van uw schutting. Als er toch krassen om uw schutting komen, kunt u deze bijwerken met een speciale lakstift, waardoor de krassen niet of minder opvallen.

Composiet schutting voor uw tuin?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een composiet schutting in uw tuin? U kunt contact met ons opnemen om vrijblijvend een offerte op te vragen. Ook bij vragen komt u gerust contact met ons opnemen, wij helpen u graag verder met de keuze voor uw schutting.