pergola

Ontdek de vele mogelijkheden van een pergola

Een pergola kan een waardevolle toevoeging zijn aan uw tuin. Niet alleen zorgt deze houtconstructie voor diepte in uw tuin, het bouwwerk is tevens ideaal om onder te zitten. Daarnaast is het ook nog mogelijk om leuke klimplanten langs de pergola op te laten groeien. Verder kunt u de pergola uitbreiden met een schaduwdoek, zodat u in de warme dagen ook lekker buiten verkoeling kunt zoeken.

Wat is een pergola?

Een pergola is een houtconstructie van latten gemonteerd op palen. Vaak worden pergola’s tegen de gevel van het huis gemonteerd. Het doel van de pergola is vaak om als overkapping te dienen bij een terras om deze van schaduw te voorzien. Vandaar dat een pergola vaak in combinatie met een schaduwdoek wordt gemonteerd.

Een pergola kan gebruikt worden als doorgang naar verschillende stukken van uw tuin. Hij kan ook gebruikt worden om een knusse hoek te creëren. Een pergola geeft daarnaast ook meer diepte aan uit tuin, doordat u de zichtlijnen onderbreekt. Hierdoor lijkt uw tuin optisch groter.

Wat is het nut van een pergola?

Een pergola heeft vele voordelen. Om te beginnen heeft een pergola geen muren, hierdoor bespaart u ruimte in de tuin en heeft u geen hinder bij lichtinval. Hierdoor is het erg prettig onder de pergola vertoeven. In de hete zomers kunt u onder de pergola ook beschermd blijven tegen de vele zon. In dat geval heeft u wel een schaduwdoek of klimplanten nodig.

Een pergola is op zich al een mooie toevoeging aan uw tuin. Toch kunt u deze nog wat opfraaien door gebruik te maken van klimplanten. Deze klimplanten kunnen op hun beurt ook weer voor extra schaduw zorgen. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u hier een pergola mee creëren die volledig in de stijl van uw tuin is! Denk bijvoorbeeld aan een klimop zoals de blauweregen, bosrank of zelfs witte druiven. Kijk op de website van Appeltern voor meer inspiratie.

Is er een vergunning nodig voor een pergola?

In tegenstelling tot een veranda en overkapping is het bij een pergola niet altijd nodig om een vergunning aan te vragen. Er dient dan echter wel binnen de 40m2 gebleven te worden. Tot een hoogte van 2,5 m is de pergola ook vergunningsvrij. Een pergola valt hiermee onder tuinmeubilair.

Op maat advies voor een pergola in uw tuin?

Bent u er nog niet uit welke tuinafscheiding u graag wilt? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag met tips en door alle mogelijkheden met u te bespreken. Neem gerust contact met ons op. En bent u benieuwd welke projecten wij gerealiseerd hebben? Bekijk ook eens onze projecten om inspiratie op te doen.