Beton hout schutting instructie montage

In 9 stappen uw beton-houtschutting monteren

Wilt u zelf aan de slag met het plaatsen van uw schutting? Dat vereist een goede voorbereiding en kennis van hoe u het beste te werk kunt gaan. Om u daarbij te helpen, hebben we een stappenplan voor u opgesteld. Wilt u graag een schutting, maar laat u de montage toch liever aan onze specialisten over? Kijk dan naar de mogelijkheden voor montageservice.

Beton-houtschutting

Het is goed om te weten dat dit stappenplan geldt voor de montage van een beton-houtschutting. Voor andere type schuttingen geldt een andere werkwijze voor montage. Voordat u begint met de montage van uw schutting, is het dus belangrijk om u bewust te zijn van de verschillende schuttingsystemen.

Een beton-houtschutting is een schutting bestaande uit betonnen palen en betonnen onderplaten, met daartussen houten schermen. Dit type schutting is erg populair vanwege de lange levensduur. In tegenstelling tot volledig houten schuttingen, komt bij een beton-houtschutting het hout niet in aanraking met de grond. Hierdoor is de kans vele malen kleiner dan uw hout gaat rotten door blootstelling aan aarde en vocht. Een beton-houtschutting is dus veel duurzamer dan een volledig houten schutting.

Stap 1: Een goede voorbereiding…

Als u aan de slag wilt voor uw schutting, inspecteer dan eerst goed uw tuin. Meet op hoe groot uw tuin is en hoeveel palen, platen en schuttingschermen u nodig heeft. Let daarnaast ook op hoogteverschillen in uw tuin: is de tuin helemaal recht, of is de tuin aflopend? In het laatste geval wordt de montage iets ingewikkelder, u moet er namelijk voor zorgen dat uw schutting uiteindelijk wel waterpas staat. Dit kunt u op verschillende manieren doen. U kunt een deel van de schutting (betonplaat en betonpalen) dieper in de grond plaatsen, zodat de bovenzijde van de schutting waterpas loopt. Een andere mogelijkheid is om eerst een of enkele schermen op deze manier te plaatsen. Wanneer het hoogteverschil te groot wordt, kunt u de schutting in zijn geheel maximaal tien centimeter lager plaatsen. De schutting heeft dan verschillende hoogtes, maar staat wel helemaal waterpas.

Stap 2: Bestellen van de beton

Voordat u kunt beginnen met de montage, moet u de materialen voor uw schutting bestellen. U kunt alle benodigde materialen bestellen in onze webshop. De betonpalen en betonplaten vindt u hier. Daarbij heeft u keuze uit verschillende kleuren beton. Daarnaast heeft u keuze uit type palen (tussen-, hoek- en eindpalen) en tussen verschillende hoogtes. Zorg dat u de juiste soort palen besteld! Houd er ook rekening mee dat één derde deel van de paal in de grond geplaatst moet worden. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Bestel daarnaast ook de betonnen onderplaten voor uw schutting.

Stap 3: Bestellen van schuttingschermen

De uitstraling van uw schutting wordt vooral bepaald door de keuze voor uw schuttingscherm. In onze webshop vindt u schermen van diverse materialen: douglas schermen, grenen schermen, hardhouten schermen, red class wood schermen, vuren schermen en zwarte schermen. Alle materialen hebben andere eigenschappen, u leest hier meer over de verschillende materiaaleigenschappen

Let goed op dat u het juiste formaat scherm besteld, afhankelijk voor de keuze voor de betonplaten. Heeft u een hoge betonplaat, dan is de hoogte van het scherm kleiner dan bij een lage betonplaat.

Stap 4: Aan de slag

Als al het materiaal binnen is, kunt u aan de slag. Zorg dat u met zeker twee personen bent. De materialen voor een schutting zijn zwaar en van groot formaat, waardoor het voor één persoon lastig is om de onderdelen op de juiste plek te krijgen en te monteren.

Met onderstaande checklist kunt u controleren of u alles heeft om aan de slag te gaan

MateriaalGereedschap
BetonpalenGrondboor of schep
BetonplatenWaterpas
Uni beslagTouw
SchuttingschermenMeetlint
SnelbetonSchroevendraaier
Eventueel: afdeklatEventueel: slijpmachine of cirkelzaag

Stap 5: Plaats de begin en eindpaal

Nu kunt u écht een begin maken met uw schutting. Om de schutting in één rechte lijn te kunnen zetten wilt u eerst beginnen met de eerste en laatste paal. Dit geldt voor iedere zijde van uw tuin. Om de palen te plaatsen, dient u eerst een gat te graven met een diameter van ongeveer dertig centimeter. Hiervoor kunt u het beste een grondboor gebruiken. Het nadeel is echter dat een grondboor geen gat maakt met de juiste diameter. Het fijnste is om daarnaast ook een (smalle) schep te gebruiken om de gewenste diameter te realiseren. Het gat graven met enkel een schep is ook mogelijk, maar dit werkt een stuk minder prettig. Het gat moet even diep zijn als één derde van de paal. De standaardmaat van een paal is 280 centimeter, dus het gat moet dan ongeveer 90 centimeter diep worden. Houdt er rekening meet dat de gleuf voor de betonplaat in de paal niet te diep komt. Normaal gesproken komt de plaat ± 4 cm in de grond. Veranker de palen vervolgens goed. Dit doet u door een zak snelbeton in het gat rondom te paal te storten. Controleer goed of de paal loodrecht staat met behulp van een waterpas, vóórdat de paal helemaal vaststaat.

Let op! Kijk goed naar de sponning (gleuven) in de paal. Hierin worden de betonnen platen geschoven die onderaan de schutting zitten. In een begin- en eindpaal zit meestal één sponning. Een tussenpaal heeft er twee, omdat aan beide zijden van de paal een betonplaat geplaatst wordt. Let bij het plaatsen van de palen goed op dat u de juiste paal kiest.

Stap 6: Tussenpalen plaatsen

Nadat begin- en eindpalen zijn geplaatst, kunnen de tussenpalen worden geplaatst. Om te zorgen dat de schutting recht geplaatst wordt, spant u een touw tussen de begin- en eindpalen. Meet langs de lijn de breedte van één scherm (meestal 180 centimeter) en een centimeter extra speling. Op dit punt begint de eerste tussenpaal, hier kunt u een gat graven op dezelfde manier als voor de beginpaal. Zet de paal daarna eerst los in het gat en controleer of de afstand tussen beide palen klopt. Op deze manier kunt u alle tussenpalen plaatsen, maar monteer de palen het beste één voor één en monteer tussendoor de betonplaten en schermen tussen de palen. Zo voortkomt u dat u helemaal opnieuw moet beginnen door een meetfout.

Stap 7: Betonplaten monteren

Nadat de eerste tussenpaal geplaatst is, kunt u de eerste betonplaat plaatsen. Voordat de betonplaat geplaatst kan worden, moet er een gleuf van 10 centimeter diep gegraven worden tussen de twee palen. Plaats vervolgens de betonplaat (met twee personen) tussen de gleuven van de betonpalen, waardoor de onderkant van de plaat in de gegraven gleuf valt. Controleer of de tussenpaal loodrecht staat. Als de paal goed staat, kunt u de tussenpaal ook vastzetten met snelbeton. Daarna kunt u het eerste schuttingscherm monteren.

Stap 8: Schuttingscherm monteren

Een groot deel van het werk zit er al op, maar het meest opvallende deel van uw schutting ontbreekt nog: namelijk het schuttingscherm. Om de schermen vast te kunnen zetten, moet u uni beslag monteren. Dit bestaat uit een L-vormig stuk ijzer, een schroef en een patentboutje. Aan de bovenkant en onderkant van een betonpaal zit een gat, hierin kunt u het uni beslag monteren. Plaats het ijzer ter hoogte van het gat tegen de betonpaal en zet het vast met de schroef en het patentboutje. Doe dit bij alle betonpalen aan de boven- en onderzijde. Plaats nu het schuttingscherm tussen de palen, tegen het gemonteerde beslag aan. U kunt het schuttingscherm nu vastschroeven aan het uni-beslag.

Herhaal vervolgens het plaatsen van de tussenpalen, betonplaten en schuttingschermen totdat u de gehele lengte gehad heeft. Uw schutting staat!

Let op: komt u qua afmetingen bij het laatste schuttingscherm niet uit? Dan moet u zowel uw betonplaat als uw schuttingscherm op maat maken. Hiervoor heeft u een grote slijpmachine (beton) en een grote cirkelzaag (hout) nodig.

Stap 9: Afwerking & onderhoud

Het is mooi én duurzaam om aan de bovenzijde van uw schuttingscherm een afdekkap te monteren. Op deze manier is de schutting mooi afgewerkt en daarnaast beschermt de kap tegen regen, waardoor de schutting langer meegaat. De afdekkap is eenvoudig te monteren door hem met twee schroeven vast te zetten. Daarnaast kunt u uw schutting behandelen met beits. Hiermee kunt u uw schutting een gewenste kleur geven en daarnaast beschermt het uw schutting tegen water en vuil.

De montage toch liever uitbesteden?

De montage van uw schutting is geen eenvoudige klus. U kunt tegen onverwachte problemen aanlopen. Elke tuin is uniek, wat het onmogelijk maakt om alle valkuilen en situaties te benoemen. Het monteren van een schutting laten veel mensen daarom niet voor niks over aan een specialist over. Kunnen onze specialisten u verder helpen? Lees hier meer over onze montageservice of neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee!