Uw schutting staat altijd buiten en moet alle seizoenen doorstaan. Meestal gaat dit prima, schuttingen kunnen stevig geplaatst worden en kunnen over het algemeen tegen een stootje. Maar een storm kan flink tekeergaan. Daarom ontstaat er tijdens een storm regelmatig schade aan schuttingen. Heeft u stormschade aan uw schutting? Lees wat u kunt doen en in welke gevallen u in aanmerking komt voor een vergoeding van uw verzekeraar.
Wat kunt u doen bij schade aan uw schutting?
Als u tijdens een storm ziet dat uw schutting schade ondervindt, wacht dan rustig af tot de storm is gaan liggen. Pas daarna kunt u de schade beoordelen en waar nodig actie ondernemen. Het is wel goed om te weten wat u in deze situatie zo snel mogelijk wél moet doen, maar ook wat u juist níét moet doen.
- Schade in kaart brengen
Als eerste is het belangrijk om de schade goed in beeld te brengen. Maak duidelijke foto’s van uw schutting en de schade daaraan. Dit is belangrijk voor uw verzekeraar, maar ook voor het bedrijf wat uw schutting komt herstellen, bijvoorbeeld Henzen Tuinhout. Maak zowel foto’s van dichtbij, maar ook van verderaf voor het overzicht.
- Contacteer uw verzekering
Neem vervolgens contact op met uw verzekeraar. Uw verzekeraar zal om diverse bewijzen vragen. Denk aan de foto’s die u heeft gemaakt, maar ook de datum en tijd waarop de schade is ontstaan.
- Voorkom verdere schade
Indien mogelijk is het verstandig om verdere schade aan uw schutting te voorkomen. Valt (een deel van) uw schutting bijvoorbeeld bijna om? Kijk dan of u dit kunt fixeren door er iets tegenaan te plaatsen.
- Niet direct opruimen
Ruim de schade niet direct op. Het kan zijn dat uw verzekeraar meer foto’s wilt zien of dat de verzekeraar nog iemand langs wil sturen om de schade te beoordelen. Zolang u nog geen duidelijkheid heeft vanuit de verzekeraar, kunt u de schutting het beste zoveel mogelijk in de staat laten waarin u het heeft aangetroffen.
Welke verzekering vergoed mijn schade?
Afhankelijk van de schade, wordt de schade vergoed vanuit uw opstalverzekering of inboedelverzekering. Een schutting staat vast in de grond, en valt daarmee onder uw opstalverzekering. Bij een hypotheek is een opstalverzekering verplicht, in dit geval kunt u zelf uw verzekeraar contacteren. Bij verhuur loopt de verzekering vaak via de verhuurder, in dit geval moet u contact met de verhuurder opnemen. Een uitzondering hierop is wanneer u de schutting bij de huurwoning zelf heeft laten plaatsen, dan gaat het via uw eigen verzekering.
Heeft u ook schade aan andere spullen in uw tuin, bijvoorbeeld tuinmeubelen? Spullen die los in de tuin staan en die u kunt verplaatsen, vallen onder de inboedelverzekering. In sommige gevallen moet u na een storm dus verschillende verzekeringen contacteren voor vergoeding van de schade.
Wat vergoed uw verzekeraar?
Bekijk altijd de polisvoorwaarden van uw verzekering om te weten welke schade wordt vergoed. Er zijn wel enkele zaken die de meeste verzekeraars aanhouden, waar u rekening mee moet houden met de vergoeding.
- Windkracht
Om te bepalen of de schade aan uw schutting wordt vergoed, wordt gekeken naar de windkracht. Over het algemeen wordt de schade aan een schutting pas vergoed vanaf windkracht 7, gekeken naar de metingen van het KNMI. Daarom is het voor verzekeraars ook belangrijk om te weten wat de datum en tijd van de schade was, zodat ze de weersomstandigheden van dat specifieke moment kunnen nagaan.
- Type schutting
Ook is het soort schutting van belang. Zo wordt schade aan een duurzame hardhouten schutting vaak volledig vergoed, terwijl er bij een minder duurzame schutting wordt gelet op de dagwaarde. Ook wordt gelet op het onderhoud aan uw schutting. Is er achterstallig onderhoud wat de schade had kunnen voorkomen? Dan kan het zijn dat uw verzekeraar de schade niet (volledig) vergoed.
- Herstellen of opnieuw plaatsen
In sommige gevallen kan de schutting nog hersteld worden, in andere gevallen moet de schutting helemaal opnieuw worden geplaatst. De vergoeding is afhankelijk van de staat van uw schutting na de storm en de voorwaarden van uw verzekeraar. In sommige gevallen schakelt de verzekeraar ook zelf een deskundige in die de schade komt herstellen. In dit geval hoeft u zelf geen offertes op te vragen voor herstel van uw schutting.
- Montagekosten
Bij de meeste verzekeringen worden ook de montagekosten voor het plaatsen van een nieuwe schutting vergoed. Als u de schutting laat plaatsen bij een bedrijf, bijvoorbeeld bij Henzen Tuinhout, dan wordt meestal de factuur vergoed. Wilt u de schutting zelf plaatsen? Dan wordt vaak een uurloon vergoed.
- Locatie schutting
Staat uw schutting op eigen grond of op de erfgrens met de buren? In het laatste geval is de schutting verantwoordelijkheid van zowel u als uw buren. Bij schade vergoed uw verzekering dan ook maar 50%, de andere helft moeten uw buren met de eigen verzekering regelen. U hoeft in dit geval ook maar de helft van het eigen risico hoeft te betalen.
- Eigen risico
Bij stormschade betaalt u vrijwel altijd eigen risico. De hoogte van het eigen risico is afhankelijk van uw zorgverzekeraar.
Henzen Tuinhout helpt u verder
Heeft u vragen over uw situatie of wilt u een offerte opvragen voor het herstel van uw schutting of het plaatsen van een nieuwe schutting? Neem dan gerust contact met ons op of vul ons stormschadeformulier in. Hier kunt u ook foto’s toevoegen van uw situatie, zodat wij u beter verder kunnen helpen. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen bij stormschade aan uw overkapping, veranda of ander buitenverblijf.
Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Controleer altijd de voorwaarden van uw verzekering.