douglas vs hardhout

Hardhout en douglas – de overeenkomsten en verschillen

Er zijn veel verschillende houtsoorten die als tuinhout gebruikt worden. Alle houtsoorten hebben andere eigenschappen, die u in overweging kunt nemen bij de keuze voor een houtsoort. Twijfelt u tussen hardhout en douglas? We vertellen u wat de belangrijke overeenkomsten en verschillen tussen de beide houtsoorten zijn.

Wat is douglashout?

Douglashout is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten en valt in duurzaamheidsklasse 3, wat wil zeggen dat het hout ‘matig duurzaam’ is. Concreet betekent dit dat (onbehandeld) douglashout ongeveer 10-15 jaar meegaat. Douglas is populair vanwege de mooie rode kleur die het hout een warme uitstraling geeft. Daarnaast is het relatief zacht, waardoor het hout makkelijk te bewerken is. Bij gebruik boven de grond wordt douglashout door droging steeds harder.

Wat is hardhout?

Hardhout is een verzamelnaam voor allerlei hardhoutsoorten. Hardhout is een zeer sterke houtsoort met duurzaamheidsklasse 1 of 2, ofwel ‘duurzaam’ tot ‘zeer duurzaam’. De exacte mate van duurzaamheid is afhankelijk van het type hardhout. Hardhout heeft een prachtige roodbruine kleur, die net als douglashout een warme uitstraling heeft.

Overeenkomsten en verschillen

We bespreken hieronder diverse eigenschappen van de beide houtsoorten en de overeenkomsten en verschillen.

  • Kleur: zowel douglashout als hardhout hebben een warme rode uitstraling. Hardhout heeft echter een meer donkere, roodbruine kleur dan douglas, waardoor de twee makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn.
  • Duurzaamheid: onbehandeld hardhout gaat ongeveer 25 jaar mee, terwijl onbehandeld douglashout maar ongeveer 10-15 jaar meegaat. Douglashout kan echter wel worden behandeld met een impregneermiddel, wat de levensduur met ongeveer 5 jaar kan verlengen.
  • Vergrijzing: alle houtsoorten zullen na verloop van tijd vergrijzen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, maar sommige mensen willen liever de originele kleur van het hout behouden. Om de originele kleur zo goed mogelijk te behouden, kan hardhout behandeld worden met hardhoutolie. Ook douglashout kan met een olie worden behandeld voor kleurbehoud. Bij geïmpregneerd douglashout kan het hout gebeitst worden.
  • Bewerkbaarheid: douglashout is een zachtere houtsoort, waardoor het makkelijker te bewerken is dan hardhout.
  • Werking: alle houtsoorten werken, en dit is ook het geval bij hardhout en douglashout. Dit betekent dat de houtsoorten onder verschillende weersomstandigheden krimpen en uitzetten, waardoor scheuren in het hout kunnen ontstaan of het hout kan kromtrekken.
  • Prijs: hardhout is duurder dan douglashout. Daarentegen gaat hardhout wel langer mee.

Meer lezen over de eigenschappen van douglashout, hardhout of andere veelgebruikte tuinhoutsoorten? Bekijk hier de eigenschappen van de verschillende materialen.

Conclusie

Welke houtsoort de beste keuze is, hangt af van uw wensen en verwachtingen. Het belangrijkste verschil tussen de twee opties is de duurzaamheid. Hardhout is namelijk harder en daarmee duurzamer, maar daar staat tegenover dat het ook moeilijker te bewerken is en duurder. Heeft u vragen over de verschillende toepassingen? Neem gerust contact met ons op.