Schutting alleen of samen met buren

Schutting plaatsen: Alleen of samen met uw buren?

Bent u toe aan een nieuwe schutting? Dan kunt u ervoor kiezen om op uw eigen perceel een schutting te plaatsen of op de erfgrens met uw buren. U vraagt zich misschien af waar u rekening mee moet houden bij het plaatsen op eigen grond of de erfgrens. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de keuze van de schutting, kosten en onderhoud? We lichten de verschillende opties voor u toe.

Schutting op de erfgrens

Vaak wordt de schutting precies op de erfscheiding geplaatst. In dat geval is de schutting gezamenlijk eigendom en verantwoordelijkheid van beide buren. Bij het kiezen van een nieuwe schutting is het verplicht om te overleggen met uw buren en deelt u kosten voor aanschaf en onderhoud. Het is vaak handig om gezamenlijk een budget en de wensen voor de schutting van beide partijen te bespreken. Na plaatsing staat het u vrij om aan uw kant van de schutting te schilderen of dingen op te hangen, zolang dit de schutting niet beschadigd.

Als u samen met uw buren een schutting heeft uitgezocht bij Henzen Tuinhout, dan maken wij op basis van die keuze twee afzonderlijke offertes. Iedere offerte bevat dan per buur de eigen gegevens en het eigen deel van de kosten. Zo zien zowel u als uw buren direct wat de kosten per partij zijn.

Schutting op eigen perceel

In sommige gevallen is het praktischer om de schutting op uw eigen perceel te plaatsen. Overleg over het plaatsen van de schutting is dan niet verplicht, maar het is altijd verstandig om uw buren op de hoogte te stellen. Als u op eigen grond een schutting plaatst, zijn de kosten voor aanschaf en onderhoud voor eigen rekening. Willen uw buren hun kant van de schutting schilderen of er iets aan ophangen? Dan moeten ze dit met u overleggen.

Schutting bij nieuwbouwwoningen

Bij nieuwbouwwoningen komt het vaak voor dat er collectief een schutting aangeschaft wordt. Aangezien het dan meestal gaat om veel woningen, komt het vaak voor dat één bewoner het voortouw neemt. Als u het voortouw neemt kunt u samen met ons de mogelijkheden bespreken en daarna met uw buren een definitieve keuze maken. Vervolgens zullen wij u vragen de gegevens van alle betrokken bewoners voor ons te verzamelen. Op die manier kunnen wij alle informatie en de offerte rechtstreeks naar de juiste persoon sturen. Wij maken per huisnummer een aparte offerte, waardoor u en uw buren direct inzicht hebben in uw eigen bijdrage. Het grote voordeel van een collectieve aanschaf is dat dit voordeliger is dan het individueel aanschaffen van een schutting.

Regels bij plaatsen schutting

Of u nu alleen of samen met uw buren een schutting plaatst, de schutting moet voldoen aan de wettelijke regels die gelden voor schuttingen. Zo mag een schutting in de achtertuin in het algemeen maximaal twee meter hoog zijn. Aan de voorkant van de woning geldt meestal een maximale hoogte van één meter. Wilt u een hogere schutting? Dan moet u hiervoor een vergunning aanvragen

Schutting uitzoeken bij Henzen Tuinhout

Wilt u alleen of samen met uw buren een schutting uitzoeken? Dat kan in onze showtuin of via onze webshop. Heeft u specifieke vragen of wensen voor uw nieuwe schutting? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met u mee.