Wel of geen vergunning voor een schutting?

Bent u van plan om een schutting te (laten) plaatsen rondom uw woning? Dan is het belangrijk om te weten of u deze schutting zomaar mag plaatsen. In de meeste gevallen mogen schuttingen zonder vergunning worden geplaatst, maar er zijn wel enkele voorwaarden en uitzonderingen.

Schutting aan de voor-, zij- of achterkant

De locatie van de schutting bepaalt grotendeels of u de schutting zonder vergunning mag plaatsen. Staat de schutting direct aan openbaar toegankelijk gebied? Dan mag de schutting meestal maximaal één meter hoog zijn. Dit is vaak het geval aan de voorkant van een woning of aan de zijkant van een hoekwoning. Aan de achterzijde van woningen grenst een schutting vaak aan andere tuinen of een achterpad. In dit geval mag de schutting meestal maximaal twee meter hoog zijn.  Wilt u afwijken van deze afmetingen? Dan moet u een vergunning aanvragen.

Overleg met de buren

Wilt u een schutting plaatsen op de perceelgrens van u en uw buren? Dan moet u dit altijd in overleg met uw buren doen, omdat beide partijen inspraak hebben. U kunt er dan ook voor kiezen om de kosten van de schutting te delen met uw buren. Bij Henzen Tuinhout zorgen we in dat geval voor een aparte facturen. Wel zo makkelijk!

Andere voorwaarden

In vrijwel alle gevallen kunt u op uw eigen terrein vergunningsvrij een schutting plaatsen, mits deze niet te hoog is. Soms zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld als het betrekking heeft op monumenten of andere beschermde locaties. U kunt bij twijfel altijd contact opnemen met de betreffende gemeente. Ook kunt u een vergunningscheck doen via het Omgevingsloket.

Vergunning aanvragen

Wilt u graag een schutting die u niet vergunningsvrij mag plaatsen? Dan moet u bij de gemeente een vergunning aanvragen. De kosten van een vergunning verschillen per gemeente.

Schutting laten plaatsen

Bent u klaar om uw schutting te (laten) plaatsen? Bekijk gerust onze webshop voor ons aanbod schuttingen of kom langs in onze winkel. We geven u graag advies over de verschillende mogelijkheden. En wilt u het plaatsen van de schutting liever uitbesteden? We komen de schutting ook graag voor u monteren.