Grenenhout en douglashout zijn twee populaire keuzes voor het gebruik bij tuinprojecten, zoals een schutting of overkapping. De wereld van hout is ontzettend divers, met veel houtsoorten met ieder andere eigenschappen. Het kan lastig zijn om een keuze te maken en daarom hebben wij de belangrijkste overeenkomsten en verschillen voor u op een rij gezet.
Wat is douglashout?

Douglashout is afkomstig van de douglasspar. Het is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten en valt in duurzaamheidsklasse 3. De duurzaamheidsklasse is een getal tussen de 1 en 5, wat aangeeft hoe goed het hout bestand is tegen ongunstige (weers)omstandigheden. Douglas is populair vanwege de mooie rode kleur die het hout een warme uitstraling geeft.
Douglashout is vaak verkrijgbaar als fijnbezaagd douglashout en geschaafd douglashout. Fijnbezaagd douglashout heeft een ruw oppervlak en daardoor een robuuste uitstraling. Geschaafd douglashout is met een machine glad gemaakt. Fijnbezaagd hout is goedkoper omdat dit minder arbeidsintensief is, maar geschaafd hout heeft daarentegen wel enkele voordelen. Er is namelijk minder kans op scheurvorming, minder kans op schimmel en harsvlekken en minder kans op kromtrekken dan bij de bezaagde variant.
Wat is grenenhout?

Grenenhout is afkomstig van de grove den en komt in bijna heel Europa voor. Kenmerkend voor grenenhout is de geel- of roodachtige kleur en de zogenoemde vlammentekeningen in het hout. Als grenen onbehandeld is, heeft het duurzaamheidsklasse 5, wat wil zeggen dat het geen duurzame houtsoort is. Door het hout te impregneren, wordt het duurzamer en heeft het een duurzaamheidsklasse van 3 of 4. Grenenhout wordt ook vaak vergeleken met vurenhout, deze houtsoorten hebben veel overeenkomsten.
Verschillen & overeenkomsten grenen en douglas
Om het voor u overzichtelijk te maken, hebben we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen van de houtsoorten op een rij gezet.
Belangrijkste verschillen tussen douglas en grenen
- Kleur: douglashout is donkerder van kleur dan grenen.
- Kwaliteit: douglashout is van hogere kwaliteit dan onbehandeld grenenhout.
- Bewerken: douglashout is moeilijker te bewerken dan grenen. Grenen kan met de hand bewerkt worden, voor douglas kan beter gebruik worden gemaakt van een machine.
- Werking van het hout: douglashout splijt sneller bij het gebruik van spijkers en schroeven dan grenen. Douglas hout trekt ook sneller krom en scheurt sneller. Grenen hout is dus een rustigere houtsoort dan douglas.
- Impregneren: hoewel beide houtsoorten te impregneren zijn, gaat dit bij douglas minder goed dan bij grenen. Als douglas echter geïmpregneerd is, dan is het wel extra duurzaam.
- Levensduur: douglashout gaat langer mee dan grenenhout. Grenenhout gaat geïmpregneerd 10-15 jaar mee, geïmpregneerd douglashout gaat ongeveer 5 jaar langer mee.
Belangrijkste overeenkomsten tussen douglas en grenen
- Beide houtsoorten bevatten harszakken, wat groene vlekken of strepen op het hout kan veroorzaken.
- Bij alle houtsoorten komt kleurverschil voor, waardoor geen enkele plank hetzelfde is. Dit geldt zowel voor kleurverschil tussen verschillende planken, als kleurverschil op de planken zelf.
- ‘Werken’ is het krimpen en uitzetten van hout onder verschillende weersomstandigheden. Dit komt bij alle houtsoorten voor, ook bij douglas en grenen.
- Douglas en grenen bevatten beide noesten en kwasten, ofwel plekken waar oorspronkelijk een tak aan de boom heeft gezeten.
- Beide houtsoorten kunnen schimmelplekken bevatten. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout en deze plekken zijn te verwijderen.
- Bij geïmpregneerd hout kunnen latstrepen te zien zijn. Dit komt omdat geïmpregneerd hout wordt opgestapeld met latjes ertussen, die vaak daarna ook zichtbaar blijven.
Wilt u meer weten over de eigenschappen van de houtsoorten en andere houtsoorten? Bekijk hier de eigenschappen van de veelgebruikte materialen.
Welke houtsoort kiest u?
Grenenhout en douglashout hebben beiden hun eigen unieke eigenschappen en zijn beide populaire keuzes voor diverse tuinprojecten. De beste keuze hangt voornamelijk af van het soort project, uw budget en persoonlijke voorkeur. Kunnen wij u helpen met het maken van de keuze voor uw project? Neem gerust contact met ons op.