Vuren scherm

Wat is het verschil tussen grenen en vuren?

Wanneer u op zoek bent naar het juiste hout voor uw schutting en alle materiaalsoorten, kan het zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn veel houtsoorten en sommige hebben grote gelijkenissen. Zo ook bij grenenhout en vurenhout, twee populaire naaldhoutsoorten voor uw tuin. In dit blog leest u wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen grenen en vuren.

Overeenkomsten grenen en vuren

Het is niet voor niks dat grenen en vuren vaak door elkaar worden gehaald: er zijn erg veel overeenkomsten tussen de houtsoorten. Beide zijn (relatief) goedkoop en makkelijk te bewerken. Ook qua uiterlijk lijken grenen en vuren op elkaar. Zowel grenen als vurenhout hebben een lichtgele kleur, een fijne nerf en een rechte draad. Een andere overeenkomst is dat beide houtsoorten noesten en kwasten bevatten. Dit zijn plekken waar oorspronkelijk een tak aan de boom heeft gezeten. Ook kunnen er harszakken voorkomen in grenen en vurenhout. Dit wil zeggen dat de houtsoorten hars bevatten. Dit kan bij warm weer uitvloeien, waardoor er groene strepen op het hout ontstaan die later wit kleuren. Dit kan vanzelf weer verdwijnen door bijvoorbeeld regen, maar u kunt het ook zelf verwijderen met terpentine.

Duurzaamheid van grenen en vuren

Beide houtsoorten zijn zonder behandeling niet heel duurzaam. Vandaar dat de houtsoorten voor buitengebruik vaak eerst behandeld worden, om te zorgen dat ze wél een lange levensduur hebben. Behandeling om te verduurzamen kan door thermisch modificeren of impregneren.

  • Geïmpregneerd grenen of vuren: Impregneren is het behandelen van hout met een middel om het hout te verduurzamen. Deze bewerkwijze is kunstmatig, maar maakt geen gebruik van middelen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Geïmpregneerd vuren of grenen heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar.
  • Thermisch modificeren: Bij thermisch modificeren wordt het hout verwarmd tot 200 graden. Dit wordt op milieuvriendelijke wijze zonder chemicaliën. Na thermisch modificeren gaan vuren en grenen wel 15 tot 25 jaar mee. Thermisch gemodificeerd grenen en vuren is milieuvriendelijker en duurzamer dan geïmpregneerd grenen of vuren. Hier zijn dan ook meer kosten aan verbonden. U kunt ons assortiment thermisch gemodificeerd hout vinden onder de naam Caldura Wood.

Verschil grenen en vuren

Ondanks de vele overeenkomsten tussen de houtsoorten, zijn er wel degelijk verschillen tussen grenen en vuren. De houtsoorten komen dan ook van verschillende bomen. Grenenhout is afkomstig van de grove den en vurenhout komt van de fijnspar, vooral bekend als kerstboom. Grenenhout heeft meer noesten; deze plekken zijn onvermijdelijk en hebben geen invloed op de kwaliteit. Ondanks dat beide soorten harshoudend zijn, is de harsgeur bij grenen meer aanwezig. Na impregneren zijn er ook verschillen, vuren is namelijk beter te impregneren. Bij grenen is er na impregneren meer kleurverschil dan bij vurenhout. Na thermisch modificeren ontstaat ook een kleurverschil: vuren krijgt een lichtbruine kleur en grenen een bruin egale kleur.

Producten van grenen en vuren

Bij Henzen Tuinhout kunt u terecht voor diverse producten van grenen en vuren. Bekijk hieronder de mogelijkheden. Kunt u niet vinden wat u zoekt? Vraag ons dan gerust naar andere producten.

Vuren of grenen schutting bestellen?

Wilt u graag een vuren of grenen schutting bestellen? Kom gerust eens langs in onze showtuin of bekijk de producten in onze webshop. Neem bij vragen contact met ons op. Wij helpen u graag verder!