Tips en inspiratie voor een schutting in uw voortuin

Een schutting in uw voortuin kan een praktische en mooie toevoeging zijn aan uw woning. Het biedt privacy en kan uw voortuin of oprit afscheiden van die van uw buren. Er zijn echter wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden voordat u een schutting in uw voortuin plaatst. In dit blog leest u meer over de vergunningseisen, het creëren van privacy, afspraken met de buren én de verschillende mogelijkheden.

Hoe hoog mag een schutting zijn in de voortuin?

U mag een schutting in uw voortuin plaatsen, maar houd daarbij wel rekening met de hoogte. Afhankelijk van de hoogte van de schutting heeft u mogelijk een vergunning nodig om uw schutting in de voortuin te mogen plaatsen. Als uw schutting grenst aan openbaar toegankelijk gebied, dan mag de schutting vaak maximaal één meter hoog zijn. Vaak geldt dit voor (een deel van) uw voortuin als uw schutting aan de straatkant grenst. Grenst uw schutting niet aan openbaar toegankelijk gebied? Dan mag de schutting vaak maximaal twee meter hoog zijn. Om zeker te zijn welke hoogte is toegestaan, kunt u contact opnemen met uw gemeente. Als de gewenste hoogte afwijkt van de toegestane hoogte, dan moet u bij de gemeente een vergunning aanvragen.

Privacy in uw voortuin

Eén van de redenen waarom mensen kiezen voor een schutting in de voortuin, is een gevoel van privacy. Een erfafscheiding in de voortuin zorgt voor minder zicht op uw tuin en woning. Ook wordt geluid meer gedempt, waardoor u in en rondom uw woning meer rust kunt ervaren. In sommige gevallen is het niet toegestaan om in uw (volledige) voortuin een hoge schutting te plaatsen. Toch biedt ook een lage schutting een afscheiding en daarmee een extra gevoel van privacy. Uw buren en voorbijgangers zetten niet zomaar een stap in uw voortuin.

Afspraken over de schutting met uw buren

Als u een schutting wilt plaatsen, kunt u dit doen op uw eigen grond of op de erfgrens. Als u een schutting plaatst op de erfgrens, dan is de schutting van u en de buren samen. In dit geval besluit u gezamenlijk met de buren welke schutting jullie graag willen. Bij Henzen Tuinhout zorgen we ervoor dat u en uw buren afzonderlijk een factuur ontvangen, zodat ieder inzicht heeft in de persoonlijke kosten.

Hoe ver moet een schutting van de erfgrens staan?

Als u de schutting in de voortuin graag op uw eigen grond wilt plaatsen, dan is het ten eerste belangrijk om zeker te weten waar de erfgrens loopt. Als u dit in kaart heeft, dan mag u de schutting direct tegen de erfgrens plaatsen. Hoewel u niet verplicht bent hierover in overleg te gaan met uw buren, is het wel verstandig om uw buren tijdig op de hoogte te brengen om irritaties te voorkomen.

Verschillende mogelijkheden

Bij een schutting in uw voortuin heeft u uitgebreide keuze in de mogelijkheden. Naast de keuze voor de hoogte van de schutting, heeft u ook de keuze uit diverse materiaalsoorten. U kunt kiezen uit verschillende houtsoorten, met ieder zijn eigen materiaaleigenschappen. Daarnaast kunt u kiezen voor verschillende type schuttingen. De meest voorkomende keuzes zijn een beton-hout schutting of een volledige houten schutting.

Houten schutting in uw voortuin

Bij een houten schutting bestaan zowel het tuinscherm als de palen van de schutting uit hout. Door enkel gebruik te maken van hout, creëert u een prachtige natuurlijke look in uw voortuin. U kunt kiezen uit verschillende materiaalsoorten, waarbij het vooral belangrijk is om stevige palen te kiezen. De palen van de schutting komen in aanraking met de grond. Wanneer u bijvoorbeeld kiest voor stevige hardhouten palen, gaat de houten schutting in uw voortuin langer mee.

Beton-hout schutting in uw voortuin

Bij de materiaalkeuze voor uw schutting kunt u ook kiezen voor een combinatie van hout en beton. De schutting bestaat in dit geval uit houten schermen en betonnen palen. Het belangrijkste voordeel van dit type schutting is dat de schutting langer meegaat. Omdat het hout niet in contact komt met de vochtige ondergrond, kunt u voorkomen dat het hout gaat rotten. Op deze manier kunt u langer genieten van de schutting die u in uw voortuin plaatst.

Inspiratie voor een schutting in uw voortuin

Bij Henzen Tuinhout plaatsen wij regelmatig schuttingen in voortuinen. Afhankelijk van uw wensen kunnen wij de schutting op maat voor u monteren. Denk bijvoorbeeld aan verschillende hoogtes voor een aflopende schutting, een poort of een hekje, of een combinatie van verschillende type erfafscheidingen. Wij nemen graag met u de mogelijkheden door die het beste passen bij uw tuin.

Aflopende schutting op erfafscheiding

Deze 24-meter lange oprit hebben wij voorzien van een prachtige erfafscheiding. De schuttingschermen en betonpalen zijn geplaatst in verschillende hoogtes. Bij de schuur begint het hoge gedeelte van de schutting en richting de straatkant is de schutting lager. Lees meer over dit project.

Moderne zwarte schutting in voortuin en achtertuin

Deze prachtige zwarte schutting loopt van de voortuin helemaal door tot aan de achtertuin. Ook bij dit project hebben we gebruikgemaakt van een schutting met verschillende hoogtes, wat één mooi geheel van de schutting creëert. Lees meer over dit project.

Maatwerk poort aan zijkant woning

Aan de zijkant van deze woning hebben wij een maatwerk poort geplaatst. De klant heeft deze poort naar eigen wens ontworpen. Aan ons was de taak om deze droomdoor werkelijkheid te laten worden. Dit heeft een prachtig uniek eindresultaat als gevolg! Lees meer over dit project.

Meer informatie over een schutting in de voortuin?

Overweegt u een (nieuwe) schutting in de voortuin, maar wilt u graag nog meer informatie over de mogelijkheden? Wij helpen u graag verder. Neem gerust contact met ons op voor advies of voor een vrijblijvende offerte.